Laat je in jouw woning energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan kan je daarvoor een Energielening aanvragen bij de Vlaamse overheid. Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D valt ook onder die regel.
Wie komt in aanmerking voor een Energielening?
Tot eind 2018 kan iedereen aanspraak maken op de Energielening. Dat voor werken in een woning in Vlaanderen die je bewoont of verhuurt. De woning moet ook een hoofdverblijfplaats zijn van iemand.
Vanaf 2019 kunnen enkel de prioritaire doelgroepen en rechtspersonen aanspraak maken op een Energielening. Vanaf 2020 is de Energielening er enkel nog voor de prioritaire doelgroepen:
Prioritaire groepen
De prioritaire doelgroepen komen in aanmerking voor een renteloze lening, ook na 2019. Volgende groepen worden daartoe gerekend:
- Mensen die recht hebben op een verhoogde vergoeding van het ziekenfonds.
- Personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.363,39 euro, verhoogd met 3399,56 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is.
- Personen in schuldbemiddeling die ook de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.
- Personen in OCMW-begeleiding voor de betaling van de facturen voor gas en elektriciteit.
- Beschermde afnemers
- Gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen < of = 30.060 euro.
- Eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor.
Niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen
Ook scholen, vzw’s, ziekenhuizen, … kunnen sinds 1/10/2017 een Energielening aanvragen. Dat kan tot eind 2019.
Bedrag Energielening
Voor de algemene doelgroep bedraagt de intrest 2%. Het geleende bedrag dient op 8 jaar tijd terugbetaald te worden.
Prioritaire doelgroepen lenen aan een intrest van 0% en betalen de lening op 10 jaar terug.
Voor niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen is er een intrest van 1%, met terugbetaling op 10 jaar.
Hoe vraag je Energielening aan? Dat doe je via het Energiehuis dat de Energieleningen toekent voor jouw gemeente. Op energiesparen.be vind je met welk Energiehuis jij contact moet opnemen. Opgelet, je kan maximum 15.000 euro lenen en je kan het bedrag in max. 4 schijven opnemen.
Voor welke werken krijg je een Energielening?
Een energielening kan je aanvragen voor het laten plaatsen van een ventilatiesysteem C of D, maar ook voor dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, een zuinige verwarmingsinstallatie, zonnepanelen, …
Ook nieuwbouwwoningen komen in aanmerking voor een Energielening. Op voorwaarde dat er nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend en de woning een E-peil van E30 haalt. De specifieke voorwaarden voor de werken die jij wil uitvoeren, vraag je best na bij jouw Energiehuis.